zondag 27 januari 2013

Water


Hebben wij een museum bezocht? Brouwen wij zelf bier? Is het een oude meter van een onderzeeboot? Nee, het is onze watermeter. Echt waar. Hij dateert uit 1936. In dat jaar hebben alle mannen in La Chapelle meegeholpen met de aanleg van de waterleiding; de gemeente heeft een eigen bron, wij krijgen bronwater uit de kraan.

De bijna antieke waterleiding ligt er nog steeds. De gemeente is klein en heeft geen geld de leidingen te vernieuwen. En wij hebben van de vorige eigenaar deze prachtige meter geërfd, die waarschijnlijk allang niet meer correct bijhoudt hoeveel water wij gebruiken. Eens per jaar komt de secretaresse van de burgemeester - u kent haar al van de volkstelling -  de meterstand opnemen. Met een zaklamp in de aanslag leest ze in de cave alle wijzertjes af.

Afgelopen keer waren we niet thuis toen ze op de stoep stond. Ze gooide een kaartje in de brievenbus waarop we zelf de meterstand  konden invullen. Op het kaartje staan metertjes getekend, we moesten hier en daar een streepje zetten en een getal of wat invullen. Gisteren kwam de jaarlijkse waterrekening. Het is dat ik allang ben gestopt met roken, anders had ik spontaan hartkloppingen gekregen; ik zag een stuitend bedrag staan. Volgens de factuur hebben we vorig jaar belachelijk veel water gebruikt.

Zou de watermeter op hol geslagen zijn? We gingen nog een keer de stand opnemen. De watermeter mag dan niet recentelijk geijkt zijn, hij was niet op tilt geslagen. Wij hebben het de vorige keer gewoon niet goed gezien. We hebben zo maar 100 kuub minder verbruikt.  Morgen zal ik het proberen recht te zetten bij de secretaresse. En bestel ik meteen een nieuwe watermeter. Een moderne die we wel kunnen aflezen; helaas moeten we 'm zelf kopen.

Omdat de oude meter geen afsluiter heeft moet de waterleiding buiten onder de straat worden afgesloten. We zullen moeten graven. Een geul maken in een betonnen bordes en het asfalt openbreken. Heel veel asfalt waarschijnlijk, elke keer als het departement de weg asfalteert gooien ze er gewoon een laag bovenop.
Wordt vervolgd.


2 opmerkingen:

  1. Ah ja, maar nog interessanter wordt het als je je meter deelt met de buurman ;) Dan is een eigen meter toch wel zo overzichtelijk. En die hebben we nu dan dus ook. Waarna de burgemeester hoogst persoonlijk de meterstand kwam opmeten en zich ook in ons geval 100 kuub verrekende in het voordeel van de gemeenschap. Fransen...
    Groetjes
    Tom

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken mensen die de meterkast van de EDF delen met de buren...

    BeantwoordenVerwijderen