woensdag 16 januari 2013

Rode dagen

"Morgen weer een rode dag". Dit jargon zegt u waarschijnlijk niks. Behalve als u ook in dit land woont, op Frankrijk-fora doen de rode dagen het altijd erg goed. Het zijn dan ook de gevreesde dagen voor de portemonnee.

Bij de EDF, de energiemaatschappij, hebben wij een abonnement dat Tempo heet. Iemand van de EDF raadde ons dat aan toen we hier pas een paar weken woonden. Vlak daarvoor was de antieke meterkast bijkans ontploft toen ik de wasmachine, magnetron en de broodrooster tegelijk aan had. We kregen een moderne meterkast en namen een abonnement met meer stroom (hier kan je kiezen of je driefasen wilt, krachtstroom en hoeveel kilowatt).

Tempo dus. Met zes verschillende tarieven. Hoeveel? Zes. We hebben blauwe, witte en rode dagen en elk van die kleuren heeft een dag- en een nachttarief.  Van de goedkope blauwe zijn er heel veel, van de witte ruim veertig. Er zijn slechts 22 rode dagen. Deze zijn tienmaal zo duur. En vallen alleen in de winter en nooit in het weekeinde.

22 rode dagen dus. De EDF gebruikt ze als het heel koud is om het stroomverbruik te temperen. Want niemand wil de wasmachine aanzetten als het rood is. Maar er echt over nadenken doen ze niet bij de Electricité de France. Vandaag is de derde rode dag op een rij, het zou mij niets verbazen als morgen en vrijdag ook rood zijn. Vijf dagen achter elkaar. De afwasmachine moet toch een keer aan en ik laat het vuile wasgoed niet eindeloos opstapelen.

Tempo is altijd nog voordeliger dan een gewoon abonnement, we proberen er niet al te hysterisch over te doen. Dat gaat goed totdat er mensen in de gîte zijn. De verwarming is daar electrisch. Op rode dagen kost de electra ons bijna meer dan de huur oplevert. Ik roep dan maar dat het goed is dat het gebouw wordt verwarmd. Dat neemt niet weg dat we de electrische verwarming gaan vervangen door een pellet-kachel. We zijn niet de enigen die op dat idee zijn gekomen, de kachel zou in december worden geleverd, we wachten nog steeds. Rupture de stock, uitverkocht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten