woensdag 30 januari 2013

Monarch Nicolas II

Onze laatste monarch is niet vrijwillig afgetreden, hij heeft gewoonweg de verkiezingen verloren. Sarkozy heeft  nog wel vrienden die vinden dat hij over viereneenhalf jaar weer mag aantreden. Nicolas II?

De vrienden hebben een club opgericht, Les amis de Nicolas Sarkozy. De stichting werd vorig jaar al opgericht, gisteren is de website in een nieuw jasje gestoken ter gelegenheid van de verjaardag van de oud-president. Officieel is deze association opgericht om het beleid dat Sarkozy vijf jaar lang heeft gevoerd te verdedigen.

Maar er speelt meer mee. Op de vernieuwde site kun je je aanmelden als lid. Het kost 25 euro per jaar. Of 100 euro als je je aanmeldt voor een lidmaatschap tot en met 2017. Wat is er ook al weer in 2017? O ja, presidentsverkiezingen! Meer betalen mag trouwens ook, dan ben je membre bienfaiteur (met een wettelijk maximum van 7500 euro staat in de kleine lettertjes).

Waar zouden de vrienden het geld aan uitgeven? Aan vlaggetjes, stickers en posters of zouden ze gaan dineren bij Fouquet's? Ik denk het laatste. Waarom? Omdat ik weet wie er in de vriendenclub zitten. Zij eten niet bij McDo.

Voorzitter is Brice Hortefeux. Al decennia vriend van Sarkozy en als minister in 2009 veroordeeld wegens racisme. Hij demonstreerde eerder deze maand tegen het homohuwelijk.  Twee andere bestuursleden liepen met hem mee: voormalig minister Claude Géant - met hem is het Front National overbodig - en Christine Boutin van de Parti Chrétien Democrate. Zij vindt dat homo's best mogen trouwen, maar niet met elkaar. Volgens haar hebben huwelijk en liefde niets met elkaar van doen, trouwen doe je om kinderen te krijgen.

Ook in het bestuur Christian Estrosi, burgemeester van Nice, oud-minister en oud-UMP voorzitter Xavier Bertrand (ik dacht dat hij zelf president wilde worden) en Nadine Morano. Als minister draaide zij altijd als een soort wethouder Hekking om Sarkozy heen. Ze jaagt links nog steeds op de kast met haar tweets. Zoals het berichtje tijdens de dodenherdenking op 11 november dat de stropdas van François Hollande scheef zat. Morano wiste de tweet, maar te laat.

Gaat deze vriendenclub iets bereiken? We zullen zien. Tegen de tijd dat het 2016 is zal blijken of Sarko de politiek weer in wil; er staan velen in de startblokken om het op te nemen tegen Hollande.

2 opmerkingen: