zaterdag 26 januari 2013

Dave

En wat kreeg ik laatst van mijn vriendinnen toen ze hier kwamen eten? Juist, de autobiografie van Dave. Geestig bedacht natuurlijk, een Hollandse in Frankrijk krijgt een boek over een Hollander in Frankrijk. En u kunt zeggen wat u wilt over zijn muziek, petje af voor wat hij als immigrant heeft bereikt. Vooralsnog doe ik het hem niet na.

Dave had een nummer 1 hit in Nederland met Dansez Maintenant; dat was in 1975, weet u het nog? En u dacht dat dat het laatste was dat Dave ooit gedaan heeft? Dat hij al die jaren ook in Frankrijk niet meer meetelde? Foutje. Hij is hier niet  van de buis af te slààn. De allereerste persoon die ik destijds op de Franse televisie zag was, inderdaad, onze Dave. Uit te spreken als Daavuh. De zanger presenteerde het Eurosongfestival daarna twee keer, een derde keer mocht niet vanwege 'incorrecte' grappen over foute jurken en dikke zangeressen,  nu zit hij in de jury van La France a un incroyable talent.

Een autobiografie dus, geschreven na zijn hartoperatie in 2011. Het leest alsof je met hem in de kroeg zit en hij je het hele verhaal van zijn leven zit te vertellen. In het Frans, dat wel. Het boek heet 'J'irais bien refaire un tour...'. Dave schrijft over zijn jeugd in Amsterdam en Blaricum, over zijn tijd als straatzanger in Frankrijk, over zijn partner en tekstschrijver Patrick,  over het aids-tijdperk en over de vette en magere jaren. Het ene moment verkocht hij veertigduizend platen per dag, het volgende moest hij optreden in discotheken en op feesten en partijen. Het gaat over zang, geld en seks. Kortom, vermakelijk.

De zanger  is nu op zijn 68ste een nieuwe carrière begonnen: die als acteur. Half maart komt er een film met hem uit, Une chanson pour ma mère, een komedie waarin Dave zichzelf speelt en wordt ontvoerd door de dochter van een fan  (met onder meer ook Sylvie Testud en Patrick Timsit; het zou weleens een leuke film kunnen zijn).

Voor wie in Nederland wil weten hoe Dave er tegenwoordig uitziet, op YouTube staat een grappig filmpje met zanger/imitator Mickaël Gregorio  die het nummer Vanina van Dave repeteert. http://www.youtube.com/watch?v=n1n-8MLqcS8

De autobiografie van Dave, uitgeverij Michel Lafon


Geen opmerkingen:

Een reactie posten