dinsdag 1 januari 2013

Paspoort

Tot nu toe konden we het in één dag af: ruim twee uur heen, pasfoto’s laten maken, afspraak op het consulaat en weer twee uur terug. Naar Bordeaux voor een paspoort, we vonden het ver. Maar het is niets vergeleken met wat de toekomst gaat brengen. Voor nieuwe paspoorten zullen we een midweekje moeten nemen. Vanaf 1 oktober 2013 zijn ze alleen nog te verkrijgen in…Parijs.

Bij de honoraire consulaten van Bordeaux, Toulouse, Lyon, Marseille en Nice kunnen over een jaar geen paspoorten meer worden aangevraagd. Alle Nederlanders die in Frankrijk wonen kunnen daarna alleen terecht in de hoofdstad. Voor ons is dat vijf uur rijden, voor sommigen is het nog veel verder.

En waarom? Bezuinigingen. Zou het veel opleveren? De aardige mevrouw van het consulaat in Bordeaux zat de laatste keer dat we er waren, in 2009, in een kamer die niet veel groter is dan onze keuken. Welke consulaten er exact in de kamers ernaast zaten weet ik niet meer, het was in de orde van Ghana en Oezbekistan. Veel geld werd er al niet aan gespendeerd. En het consulaat gaat niet dicht, je kan er alleen geen paspoorten meer aanvragen.

Een midweek dus, want de consulaire afdeling van de ambassade in Parijs is in het weekeinde dicht. En alleen tijdens een schoolvakantie, want de kinderen moeten persoonlijk verschijnen. En niet op de bonnefooi, je moet vooraf reserveren op internet. Apart voor elk gezinslid, eenieder krijgt een blokje van 20 minuten.
Van zinnetjes als ‘Bij overlegging van een incompleet dossier zult u een nieuwe afspraak moeten maken’, krijg ik bij voorbaat nachtmerries. Heb je het halve land doorkruist, word je als een klein kind weggestuurd omdat je oren niet goed op de foto staan. En je hebt al een godsvermogen uitgegeven aan benzine, péage en hotel.

In een persbericht meldt de overheid vrolijk dat we ook in Nederland een paspoort kunnen gaan aanvragen. Op Schiphol. En in Echt-Susteren, Oldambt en Montferland. Als we dan ooit in Nederland zijn, kunnen we nog wat aan onze topografie doen.

(dit artikel heb ik recentelijk al gepubliceerd op francofiel.nl, ik wilde het jullie niet onthouden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten