vrijdag 11 januari 2013

Kachel



Iedereen raadde ons een grotere houtkachel aan; met deze zouden we kou lijden. Zes kilowatt. Dat is niks. We kochten 'm toch.  En het wordt makkelijk 24 graden Celcius in de huiskamer.  Dat noemen wij geen kou lijden. We krijgen bijna appelflauwtes van de warmte.

We hebben ook een cv-ketel op fuel, rode diesel. Omdat de fuel-prijs de pan uitrees namen we de houtkachel erbij. Hout is overal te koop voor weinig, veel mensen in de buurt hebben bos, er is altijd wel iemand bij wie we een paar kuub eiken kunnen kopen.  Het komt gekloofd en wel in stukken van een meter, ik zaag ze met de kettingzaag in drieën. Twee jaar geleden hebben we een paar essen omgezaagd die waren komen 'aanwaaien'  en in onze haag stonden, we kunnen er deze winter wekenlang op stoken.

In ons dorp zijn we bepaald niet uniek, bijna iedereen stookt op hout,  vaak is het de enige verwarming.  Ik ken zelfs mensen die een cv-ketel hadden, maar hem eruit hebben gegooid. Ik moet er niet aan denken. Als je alleen een houtkachel hebt en een paar dagen weggaat vind je een ijskoud huis terug. We hebben het zelf ondervonden, toen we hier kwamen wonen was er alleen een houtgestookte cv-installatie. Bij thuiskomst was het in huis een keer 2 graden. Brrr.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten