zaterdag 5 januari 2013

Les nouveaux Russes

Vroeger hadden Russen namen als Brezjnev of Romanov. Tegenwoordig heten ze Depardieu of Bardot. De ene wil naar het land van Poetin (hier in Frankrijk bekend als Poutine)  vanwege het geld; de ander om twee hoestende olifanten.

Het zal ze in Rusland nog tegenvallen.
Gérard Depardieu doet niet alleen in wijn, maar ook in olie. Voormalig oliebaron Mikhail Khodorkovsky zou de acteur kunnen vertellen dat je als Rus zo maar in het gevang kunt eindigen. Depardieu zou het waarschijnlijk niet geloven, volgens hem is Rusland een groots democratisch land. Hij komt er graag, net als bij de  Tsjetsjeense dictator Ramzan  Kadyrov.

Hoe democratisch Rusland echt is bleek deze week maar weer, toen de Russische president persoonlijk besloot Depardieu het staatsburgerschap te verlenen.
Wellicht twijfelt de acteur, hij resideert nog in Parijs. Depardieu is ook niet richting België vertrokken, wat hij eerder aankondigde, noch heeft hij de Belgische nationaliteit aangevraagd. Misschien heeft de Franse president François Hollande hem op andere gedachten gebracht, de heren hebben elkaar op 1 januari aan de telefoon gehad.

Brigitte Bardot liet gisteren een persbericht uitgaan waarin ze schreef dat Frankrijk een dierenkerkhof is en dat ook zij de Russische nationaliteit gaat aanvragen. En waarom? Om Baby en Népal. Twee veertigjarige olifanten in de dierentuin van Lyon met tuberculose. Het duo wordt afgemaakt omdat de tbc besmettelijk is, ook voor mensen.

Dierenactiviste Bardot is het daar natuurlijk niet mee eens. Zij wil graag naar het diervriendelijke Rusland, het land dat geen zeehondenbont uit Canada meer importeert. En waarschijnlijk zelf genoeg zeehondjes heeft om bontjassen van te maken. En een president heeft die graag jaagt.

Rusland lijkt mij niets voor Brigitte, zeker niet als Gérard er woont; voor je het weet gaan ze voor hem in Moskou stierengevechten houden.

Willen jullie haar niet hebben in Nederland? In een land met een Dierenpartij,waar een stille tocht kan worden gehouden voor een bultrug,  zal zij zich volgens mij prima thuisvoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten