dinsdag 29 januari 2013

La reine

Ik schreef het twee weken geleden al, mijn copines weten niet wie de Nederlandse koningin is. Zij zijn geen uitzondering, de meeste Fransen hebben geen idee, het Nederlandse koningshuis is hier zelden of nooit in het nieuws.

Vandaag de proef op de som genomen op internet.  Op lemonde.fr was het even zoeken. Er is dan ook heftig concurrerend nieuws, van Mali tot en met de parlementaire behandeling van het homohuwelijk. Via doorklikken op International en Europe kwam ik uiteindelijk op Pays-Bas terecht. En ja hoor, 'la reine Beatrix annonce son abdication'.

Waar Beatrix is, is ook Willem-Alexander. Volgens Le Monde werd hij in zijn jonge jaren gezien als een vrolijke Frans die niet geschikt werd geacht koning te worden. De krant probeert zelfs Prins Pils uit te leggen. "Il sera même surnommé "prince pils" (en référence à un type de bière) en référence aux litres d'alcool qu'il ingurgite  lors de soirées étudiantes à l'université de Leyde". Kort samengevat: hij zoop enorm tijdens zijn studie in Leiden en hij heeft zijn bijnaam te danken aan een bepaald soort bier.

Op de site van de Le Figaro staat de koningin op de eerste pagina. La reine Beatrix s'efface devant son fils Guillaume IV (koningin Beatrix stapt opzij voor haar zoon Willem IV). Veel meer kom ik niet te weten, de rest van het artikel is alleen voor abonnees. De vijf reacties kan ik helaas ook niet zien. Maar deze krant van  Serge Dassault - inderdaad, die van de vliegtuigen - maakt het goed met een video met Stéphane Bern. Deze journalist speelt de hofnar, maar weet alles van monarchiën en hij vertelt altijd met een aanstekelijk enthousiasme.

Veel Fransen lezen een regionale krant, al was het maar voor de overlijdensadvertenties. Op de site van La Montagne krijgt de koningin drie regels. Tevens de video waarin ze haar aftreden aankondigt. Naar goed Frans gebruik is er geen ondertiteling, maar een mevrouw die tegelijkertijd vertaalt en er doorheen bept.

Ik heb geen idee waarom de Nederlandse monarchie in het algemeen zo weinig aan bod komt in Frankrijk. Van het Britse koningshuis krijgt elke scheet aandacht. Als het over Nederland gaat komen er standaard  andere zaken aan bod: drugs, homohuwelijk, euthanasie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten