dinsdag 26 februari 2013

Leegstand


En hoe ziet een huis eruit dat al 45 jaar leegstaat? Nou, ongeveer zo. Het staat midden in het dorp en iedereen spreekt er schande van. Het ziet er op zich prachtig uit, zo met die klimop, maar ik moet toegeven, stukken dak beginnen naar beneden te komen.

Dat heeft dan nog lang geduurd; het is kennelijk goed gebouwd. Binnen ziet het er nog prima uit, voor zover oude boerenwoningen in de Corrèze er prima uit kunnen zien. Piepkleine kamertjes, de gootsteen op een hoogte van pak 'm beet  zestig centimeter, dat soort werk. Bij regen stroomt de kelder vol, bij het asfalteren heeft de gemeente geen richeltje gemaakt om dat te verhinderen.

Wraak waarschijnlijk, want het huis staat ten slotte al 45 jaar leeg. Nadat de laatste bewoonster stierf kregen een stuk of vijftien neven en nichten ruzie, zo is mij verteld. De een wilde verkopen, de ander niet en zoals dat gaat met Franse erfgenamen, ze werden het niet eens.

Inmiddels zou ook niemand meer dit huis willen kopen. Fransen laten liever bouwen. Model Nice of Vendée. Ze plempen het hele land vol met dezelfde eenheidssworst. Maar daar zijn de Fransen natuurlijk niet uniek in...



3 opmerkingen:

  1. Model Nice of Vendée, met respectievelijk zalmroze of mintgroene crépi tegen de gevels ;)
    groetjes
    tom

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die! En na een paar jaar krijgt de crépi van die lelijke vlekken door weer en wind, toch nog gerechtigheid.

      Verwijderen
  2. Zou hier best willen stoffen en vegen en de ramen wassen. En met verve de muren pleisteren. En komen logeren in de kamers vol gruis en debris. En rondvragen, hoe zagen de vorige bewoners eruit en hoe heetten die. Het huis wacht op een beetje aandacht. Het heeft veel te vertellen. Is het te huur / koop, Joep ?
    Mardi 07-10-2014
    petitpaquet2010@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen