zaterdag 29 december 2012

Ethylotest

Vlak voor de zomer waarschuwde ik Nederlandse huurders van mijn gites alvast per email dat ze twee éthylotests in de auto moesten hebben liggen. Nieuwe regel die op1 juli inging. Ik had me de moeite kunnen besparen. De wet is er wel, maar er is niemand die controleert of een automobilist een alcoholtest bij zich heeft. Laat staan twee.

De vorige president had het bedacht, iedereen twee éthylotests in de auto; één test die je zelf gebruikt om te kijken of je nog mag rijden, de tweede om te blazen bij een politiecontrole. Je moet zeg maar meebetalen aan je eigen veroordeling. Bij de apotheek lagen in het voorjaar een paar tests, ze waren ze in een mum van tijd uitverkocht. Daarna waren ze nergens meer te krijgen. Van hogerhand werd besloten geen boetes (11 euro) uit te delen tot 1 november.

De afgelopen maanden kwam in het nieuws dat de tests niet tegen warmte en kou kunnen en dus onbetrouwbaar zijn. De politie zei ze niet te willen gebruiken. Veel maakte het niet uit, ze waren toch niet te koop.

In november gebeurden er twee dingen bijna tegelijk: Eerst liet de nieuwe minister van binnenlandse zaken Manuel Valls weten dat er voor 1 maart 2013 niet wordt gecontroleerd. En daarna misschien ook niet. Hij heeft advies gevraagd aan de verkeersveiligheidsraad. Vlak daarna lagen de tests weer bij de apotheek. “ICI ETHYLOTESTS”, stond er in grote letters optimistisch op een poster. Redden wat er te redden valt waarschijnlijk, er is bijna niemand meer die ze wil kopen.

Mocht de regering volgend jaar alsnog besluiten de wet te gaan uitvoeren – de kans is klein, Manuel Valls is nooit een voorstander geweest – dan is het moment gekomen deze nutteloze tests aan te schaffen, ze kosten maar 99 cent. Maar kijk uit op internet. Er is een bedrijf actief dat de weggooi-tests gratis aanbiedt. En er zijn mensen die dat geloven. Zaten ze opeens vast aan een maandabonnement van 26 euro.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten