dinsdag 11 december 2012

Bokswedstrijdje Fillon - Copé

Toen de socialisten vorig jaar voorverkiezingen voor het presidentschap aankondigden, bleef het hoongelach van de concurrentie - UMP-politici - niet van de lucht. Voorverkiezingen, waarbij alle Fransen kunnen stemmen, belachelijk vonden ze het. Totdat elk debat van de socialistische kandidaten live werd uitgezonden op de nationale televisie. De Parti Socialiste kreeg avond na avond uren zendtijd in de schoot geworpen. De besmuikte glimlachjes van rechts bevroren.

Voorverkiezingen, dat gaan wij ook doen, moet iemand van de UMP (Union pour un Mouvement Populaire) hebben uitgeroepen. Dat had hij/zij beter niet kunnen doen. Er zijn voorverkiezingen gehouden. Nu, ruim drie weken later, is de partij in tweeën gespleten. Twee mannen beweren allebei dat ze hebben gewonnen, de kiezer heeft het nakijken. En het gaat niet eens over de presidentschap van het land, het gaat slechts om het voorzitterschap van een partij.
De slapstick begon op 18 november. Alle leden van de UMP konden kiezen tussen Jean-François Copé en François Fillon, respectievelijk oud-fractievoorzitter en oud-premier. Dezelfde avond eisten beide kandidaten de overwinning op, het stemverschil was miniem. Het woord fraude viel. Over wat er vervolgens gebeurde en nog steeds gebeurt zullen de komende jaren vele boeken worden geschreven. Een dag na de verkiezingen
riep het organiserend comité Copé uit tot winnaar. Deze bood de verliezer het vice-voorzitterschap aan. Dat was waarschijnlijk het laatste positieve gebaar dat Copé ooit maakte richting Fillon.
Fillon weigerde deze 'mindere baan' en sinds bekend werd dat 1304 overzeese stemmen niet waren meegeteld is het hek van de dam. Fillon zei wederom te hebben gewonnen en dreigde naar de rechter te stappen. Alain Juppé werd ingehuurd om te bemiddelen, maar hij gooide snel de handdoek in de ring.
Ondertussen onderzocht ook een commissie van de UMP de verkiezingsuitslag, ook zij riep Copé uit als winnaar, met een verschil van 952 stemmen (op 200.000). Niet eerlijk, vond het verliezende Fillon-kamp, de commissie zat vol met voorstanders van Copé.
Inmiddels was oud president Sarkozy zich ermee gaan bemoeien, dat leidde tot nog meer hilariteit. Hij wilde dat beide heren tot een vergelijk zouden komen. En wel snel. Sarko eiste een uitweg, die er niet kwam. Copé was helemaal niet van plan water bij de wijn te doen, hij was ten slotte verkozen. Hij wilde geen nieuwe verkiezingen voor 2014, hooguit een referendum over nieuwe verkiezingen.
Fillon kondigde een eigen parlementaire groep aan en voegde de daad bij het woord, 71 UMP'ers volgde hem. Want, het is niet alleen een ruzie tussen twee politici, alle ump-parlementariers bemoeien zich ermee en hebben een kamp gekozen.
Nu zitten we hier in Frankrijk opgescheept met een UMP en de nieuwe R-UMP; de R staat voor rassemblement, een samenwerkingsverband...
Hoe dit af gaat lopen? De populariteit van Copé et Fillon is tot een dieptepunt gezakt bleek uit een peiling. Misschien gaat een derde persoon er uiteindelijk wel met het bot vandoor. Nathalie Kosciusko-Morizet, bijvoorbeeld, minister onder Sarkozy en dringend op zoek naar macht.
François Fillon en Jean-François Copé hopen natuurlijk dat iedereen deze episode over vijf jaar vergeten is. Dan kunnen ze zich kandidaat stellen voor het presidentschap van Frankrijk. Wie voorheen dacht dat dit duo in de politiek zat om het land te dienen, zo naïf kan niemand meer zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten