woensdag 26 december 2012

Eén kerstdag

Tweede kerstdag? Hier is er slechts één. De meeste mensen zijn vanochtend weer overgegaan op de orde van de dag. Alleen scholieren hebben vrij, voor de rest is iedereen aan het werk getogen. Onze buurman, vrachtwagenchauffeur, zelfs al om twee uur vannacht. Voor hem was kerst wel erg kort.

Tijdens de anderhalve kerstdag zijn twee mega-maaltijden genuttigd en veel cadeaus uitgewisseld.
Bij gebrek aan Saint-Nicolas is het hier le père Noël die iedereen verwent. Als ik de kranten mag geloven was het gemiddelde cadeau-budget per huishouden bijna 380 euro.

Veel van die cadeaus staan alweer te koop op internet. De eerste aanbiedingen verschenen al op kerstavond. Familie de deur uit en hup, achter het scherm. Terwijl de ene helft van Frankrijk er schande van spreekt dat cadeaus te gelde worden gemaakt, zet de andere helft zijn waar op Leboncoin, eBay, of Priceminister. De gemiddelde verkoopprijs staat vooralsnog op 41 euro.

DVD's, smartphones, games, sieraden, er staat van alles te koop. Voor verbazingwekkende prijzen. Het is net alsof de verkopers er niet vanaf willen. Fransen zetten hun waar rustig te koop voor de nieuwprijs. Of soms zelfs méér dan de nieuwprijs.

Het was me van de zomer al opgevallen bij de aanschaf van schoolboeken; tweedehands waren ze 1 euro goedkoper dan nieuw, maar met de verzendkosten erbij waren ze duurder. Een goedkoper nieuw boek of een duurder gebruikt boek, wat zullen we eens kiezen...

Bij de verkoop van mijn zoons schoolboeken gingen we een tikkie onder de prijs van andere verkopers zitten. Het was bijna te makkelijk om waar te zijn; binnen 24 uur hadden we de tien boeken verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten