Wat eten we vanavond? Dat is niet zo
moeilijk. Vlak voor de kerst bestaat de keuze in Franse winkels uit:
huîtres (oesters)
blinis en foie gras de canard
(dwergpannenkoekjes en eendenlever)
Chapon (kapoen)
bûche de noël (ijs/taart in de vorm
van een boomstammetje)
En dan kunnen we nog een beetje
variëren met cerf (hert), een rôti façon orloff (rollade met kaas
en bacon), ris de veau (kalfszwezerik) of een pintade (parelhoen).
Voor het voorgerecht hebben we de keuze uit garnalen of coquilles
Saint-Jacques (die volgens de folder van de super uit Vietnam of
Uruguay komen, voor de Franse kust zijn ze kennelijk niet meer te
vinden).
De kaas, die tussen de chapon en de
bûche op tafel komt, ligt altijd in de winkel, speciale 'kerstkazen'
heb ik niet gezien. Hoewel, roquefort Papillon ligt opeens in het
schap , dat is een chique versie van de fabrieks-roquefort.
Bij al dat eten wordt wijn gedronken.
Hier in het zuidwesten Bordeaux, andere wijn wordt niet geschonken.
Tot aan het toetje natuurlijk, dan wordt de champagne ontkurkt.
En als iedereen deze réveillon
(maaltijd op kerstavond) achter de rug heeft, volgt morgen rond
lunchtijd de volgende ronde: wederom zo'n eetfestijn dat begint met
oesters.
En wat neem je mee wanneer je wordt uitgenodigd voor de kerstdis? Een doos chocolade...
De dozen met oesters vanochtend buiten bij de Carrefour in Objat. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten